ÇAKMAKTEPE
Ceylanların Peşinde
ÇAKMAKTEPE
Konumu
Çakmaktepe, Şanlıurfa ilinin yaklaşık 20 km. güneybatısında Eyyübiye İlçesi, Koçören Mahallesi, Herim/Ödüllü köyü sınırlarında yer almaktadır. Fatik (Cudi) Dağları olarak adlandırılan eosen kalkerlerden oluşan platolar üzerinde, denizden yaklaşık 670 m yükseklikte yer alan bir tepe yerleşmesidir (Resim 1-2). Yerleşme yaklaşık 150 m çapında büyüklüğe sahiptir. Ancak alışılmış yerleşme modellerinin dışında ana yerleşmenin çevresinde de yapılar yer almakta olup daha geniş alana yayılmaktadır.

Çakmaktepe’nin çevresinde bir kısmı önceki çalışmalarda bir kısmı ŞAYA yüzey araştırmalarında tespit edilmiş ve birbirlerine yaklaşık 2-3 km. mesafede olan Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlendirilen birçok yerleşme yer almaktadır. Çakmaktepe konumu itibariyle kuzey yönde Bademli, Sayburç, Yoğunburç ve Ayanlar ile güney yönde ise Borbore, Mendik, Gotik Tepesi, Nergislik gibi yerleşimler ile aynı hat üzerinde bulunmaktadır. Çakmaktepe’nin de yer aldığı ve yoğun Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem yerleşimlerinin olduğu söz konusu bu bölge, elverişli iklim ve çevre koşulları ile avcı toplayıcı göçebe toplulukların yerleşikliğe geçişinde etkili görünmektedir.
Araştırma Tarihçesi
Çakmaktepe, 2021 yılında Harran Ovası’nın batısında başlatılan “Şanlıurfa Merkez ve Çevresi Tarihöncesi Dönem Arkeolojik Yüzey Araştırması (ŞAYA) Projesi” çalışmalarının ilk yılında keşfedilmiştir (Resim 3). Uydu görüntüsü analizi sonucu keşfedilen Çakmaktepe’de aynı yıl Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi- Taş Tepeler kapsamında Çukurova Üniversitesi ve Şanlıurfa Müzesi ile ortak kazı çalışmaları başlatılmıştır. Çalışmalara 2022 yılından itibaren Japonya Tsukuba Üniversitesi de dahil olmuştur.
Cakmaktepe-4
Cakmaktepe-7
Cakmaktepe-8
Cakmaktepe-9
Cakmaktepe-10
Cakmaktepe-13
Cakmaktepe-14
Cakmaktepe-1
Cakmaktepe-2
Cakmaktepe-3
Cakmaktepe-4Cakmaktepe-7Cakmaktepe-8Cakmaktepe-9Cakmaktepe-10Cakmaktepe-13Cakmaktepe-14Cakmaktepe-1Cakmaktepe-2Cakmaktepe-3
Resim 4
Arkeolojik Araştırmalar

2021 yılında keşfedildikten hemen sonra kazılarına başlanan Çakmaktepe’de ana kayaya oyularak muntazam şekilde yapılmış yuvarlak planlı, çukur tabanlı tek odalı konutlar (ev) ve özel/kamu yapıları tespit edilmiştir.

Çapları 3-5 m. arasında değişen konut yapılarda ana kaya taban olarak kullanılmıştır (Resim 4-5). Ana kayanın eğimli olduğu alanlarda ise çakıllı taban uygulaması yapılarak “terrazzo” tabanların ilk denemeleri uygulanmıştır.

Resim 5
Yapı içlerinde ana kaya üzerine koni şeklinde oyulmuş farklı büyüklükte ve farklı derinlikte delikler/oyuklar yer almaktadır (Resim 5). Daha çok Levant’ta Natufian yerleşmelerde yaygın olan bu tür oyuklar, havan olarak değerlendirilmekte olup insanlık tarihindeki en büyük yeniliklerden biri olan avcılık ve toplayıcılıktan gıda üretimine geçişi anlamada önem arz etmektedir. Çukur tabanlı barınakların yoğunluğu yerleşmede nüfusun fazla olduğuna dolayısıyla çevre koşullarının yaşam için oldukça uygun olduğuna işaret etmektedir.
Çakmaktepe’de özel/kamu yapılarından bir tanesi tam olarak açığa çıkarılmıştır (Resim 6). Arazinin topografyasına uygun olarak tabanı ana kayaya oyularak inşa edilmiş yaklaşık 16 m çapında yuvarlak planlı bir yapıdır. İçinde seki olarak değerlendirilen alan ve taban üzerindeki dikme delikleri dışında, bölme duvarı gibi başka kalıntılara rastlanmamış olması, bu binanın tek odalı bina olarak inşa edilmiş olduğunu göstermektedir. Ancak bir istisna olarak yapının güney kısmında seki duvarına bitişik olarak, bir kenarı açık olan dörtgen planlı bir yapı ögesi tespit edilmiştir. Bu kalıntı, yapı içine doğru açık bırakılmış olup yaklaşık 1.5x1.5m ölçülerindedir (Resim 7). Bu özel/kamu yapısının doğal süreçten ziyade kısa sürede bilinçli olarak doldurulduğu anlaşılmaktadır. Dolgu taşları arasında bazı yerlerde düzgün konulmuş taş sıralarının bulunması, bu binayı geri doldururken rasgele taşların atılmamış olduğunu, daha kontrollü bir şekilde özenli olarak geri doldurulmuş olduğunu göstermektedir. Yapının yakın çevresinde oldukça iyi işlenmiş dikilitaş parçaları da açığa çıkarılmıştır (Resim 8). Kısmen açılan bir başka özel/kamu yapısında ise dışarıda yakıldıktan sonra mekan içlerinde duvar diplerine bilinçli olarak yerleştirilmiş yaban sığırı, koyunu ve atgillere (equid) ait hayvan kafataslaı bulunmuştur (Resim 9). Bu tür uygulamalar bu binaların ritüel amaçlı kullanılan özel yapılar olabileceğine işaret etmektedir. Ana kayaya oyularak yapılmış çapları 16 m’ye yaklaşan özel/kamu yapılarının varlığı avcı-toplayıcı toplulukların yerleşik yaşama geçişin ilk aşamalarında bile sadece besin bulma gayesinde olmadığı, sosyal bağlara ve sosyal yaşama da önem vererek, toplulukları bir araya getirdiğini göstermektedir.
Resim 10

Çakmaktepe küçük buluntuları arasında taş kaplar yanı sıra taş boncuklar gibi süs eşyaları da bulunmaktadır.

Kazılar sırasında açığa çıkarılan öğütme ve ezgi taşları bu dönemde doğada yabanıl halde bulunan bitkilerin toplanarak öğütüldüğüne işaret etmektedir.

Yerleşmede kazı sırasında açığa çıkarılan hayvan kemiklerinin ön tanımlamaları yabanıl halde sığır, atgiller, domuz, ceylan ve tavşan gibi türlerin varlığını göstermektedir. Bu hayvanların en azından bir kısmının bölgede tarafımızdan yapılan yüzey araştırmalarında yerleşimlerin yakın çevresinde saptanan hayvan tuzak alanları/avlaklardan sağlandığı düşünülmektedir. Organize bir şekilde hayvanların kontrolünün sağlandığı uzman avcılığa işaret eden söz konusu bu avlaklar bu dönemdeki toplulukların beslenmesinde ve yerleşikliğe geçişte önemli rol oynamış olmalıdır. Ayrıca Çakmaktepe’de avlanmanın önemine işaret eden ceylan avlama sahnesinin yer aldığı bir buluntu tespit edilmiştir (Resim 10).

Resim 11
Çakmaktepe’de açığa çıkarılan yontmataş malzeme içinde taş kalemler, delgiler, dilgiler ve uçlar yoğun olarak yer almaktadır (Resim 11). Özellikle tarihleme açısından büyük önem taşıyan, daha çok Levant bölgesinden bilinen ve arkeoloji literatüründe El-Khiam olarak adlandırılan uçlar yanı sıra yontmataş malzemeye istinaden Çakmaktepe yerleşimi Çanak Çömleksiz Neolitik Dönemin (PPNA) başına (MÖ 10000-9500) tarihlendirilmektedir.

Çakmaktepe yerleşimi bölgede yer alan Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Sefertepe ve Sayburç gibi diğer Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem yerleşmelerine göre yerleşiklik sürecinin daha erken bir aşamasını yansıtmaktadır. Çakmaktepe yerleşik yaşama geçmiş avcı-toplayıcıların Anadolu’da şimdiye kadar tespit edilmiş ve kazısı yapılmakta olan en eski yerleşimlerinden bir tanesidir. Çakmaktepe’de elde edilen veriler yerleşikliğin bu denli erken bir döneminde belli bir organizasyonu, bilgi ve deneyimi yanı sıra üstün bir beceriyi de yansıtmaktadır.

Yazı: Fatma Şahin, Yutaka Miyake
Fotoğraflar: Çakmaktepe Proje Arşivi

Araştırma Hedefleri
Uluslararası olan ve birçok uzman ekip tarafından gerçekleştirilen Çakmaktepe araştırmaların (Resim 12-13) Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi kapsamında şekillenen ana hedefleri şu şekildedir;
Bölgede yer alan diğer Çana Çömleksiz Neolitik Dönem yerleşimlerine göre yerleşiklik sürecinin erken aşamalarını yansıtan Çakmaktepe’de bu dönemin nasıl başladığını, geliştiğini ve şekillendiğini anlamak,
Konut yapılarının yerleşimdeki yoğunluğu ve dağılımı yanı sıra günlük yaşam aktiviteleri ve dolayısı ile nüfus yoğunluğunu anlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmek,
Toplulukları bir araya getirdiğini anlaşılan varlığı saptanmış olan Özel/Kamu yapılarının nasıl konumlandırıldığı, işlevleri, kullanım süreçleri, gömülme nedenleri ve sosyal yaşamdaki yerini anlamak,
Yerleşmedeki yabanıl fauna ve flora türlerinin saptanarak, bu türlerin yerleşim seçimindeki rolü ve evcilleştirme süreçlerine katkıları gibi konulara açıklık getirmek.
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı
Çukurova Üniversitesi
Tsukuba Üniversitesi
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Türk Tarih Kurumu
Şanlıurfa Valiliği
Eyyubiye Kaymakamlığı
Tastepeler Visit Information
Ziyaret Bilgileri
Yaz Dönemi
1 Nisan-24 Ekim
Çalışma Saati: 08:30-19:00
Kış Dönemi
24 Ekim-1 Nisan
Çalışma Saati: 08:30-17:00
Gişe Yaz/Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 18:30
Kış Dönemi: 16:30
Kapalı Günler: Her Gün Açık
Durum: Açık
Adres
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Haleplibahçe, 2372. Sk. No:74/1,
63200 Eyyübiye/Şanlıurfa
İletişim
Tel 1: +90 414 313 15 88
ktb-logo
Türk Hava Yoları Taş Tepeler ana sponsorudur.
ktb-logo
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı | Tüm hakkı saklıdır.