GÖBEKLİTEPE
Zirvedeki Avcılar, UNESCO Dünya Miras Listesinde (2018)
GÖBEKLİTEPE
Konumu
Göbeklitepe, Türkiye'nin güneydoğusunda, günümüz Şanlıurfa şehrinin yaklaşık 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alan erken Neolitik döneme ait bir yerleşmedir (yaklaşık MÖ 9.600-7.750 kal.). Dokuz hektarlık bir alanı kaplayan tarihöncesi yerleşim, deniz seviyesinden yaklaşık 770 metre yükseklikteki Germuş Sıradağları'nın zirvesinde yer almaktadır. Güneyde Harran Ovası'na, kuzeyde ise Doğu Toroslar'a hakim bir konuma sahiptir.
Keşif ve Araştırma
Geçmişi
Göbeklitepe arkeolojik bir alan olarak ilk kez 1960'larda İstanbul ve Chicago Üniversiteleri tarafından bölgede gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiştir. Höyüğün yüzeyine yayılmış kayda değer miktarda çakmaktaşı buluntu, buranın Neolitik Çağ’a ait önemli bir yerleşme olduğunu göstermiştir. Ancak, görkemli T biçimli kireçtaşı sütunlu özel yapılar da dahil olmak üzere tarihöncesi mimari, Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Harald Hauptmann ve Klaus Schmidt'in Şanlıurfa Müzesi ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü ilk kazılara kadar tespit edilememiştir. Bu kazılar 1995 yılında başlamış ve 2014 yılına kadar Schmidt yönetiminde devam etmiştir.
Kazı projesi 2014 yılında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, 2019 yılından itibaren ise İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Necmi Karul yönetiminde devam etmektedir. Dr. Lee Clare, 2014 sonbaharından bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün saha ve araştırma direktörlüğü görevini yürütmektedir. Göbeklitepe'deki iki kalıcı koruyucu çatının 2017 yılında tamamlanmasının ardından, alan 2018 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir. Göbeklitepe, T.C. Kültür Bakanlığı'nın 2019 yılını resmî olarak "Göbeklitepe Yılı" ilan etmesinin ardından komuoyu tarafından büyük bir ilgi görmüş ve 2020 yılında Karahantepe ile birlikte Taş Tepeler projesinin odak noktalarından biri haline gelmiştir.
Gobeklitepe-1
Gobeklitepe-2
Gobeklitepe-3
Gobeklitepe-4
Gobeklitepe-5
Gobeklitepe-6
Gobeklitepe-7
Gobeklitepe-8
Gobeklitepe-9
Gobeklitepe-10
Gobeklitepe-11
Gobeklitepe-12
Gobeklitepe-13
Gobeklitepe-14
Gobeklitepe-15
Gobeklitepe-1Gobeklitepe-2Gobeklitepe-3Gobeklitepe-4Gobeklitepe-5Gobeklitepe-6Gobeklitepe-7Gobeklitepe-8Gobeklitepe-9Gobeklitepe-10Gobeklitepe-11Gobeklitepe-12Gobeklitepe-13Gobeklitepe-14Gobeklitepe-15
Arkeolojik Araştırmalar
Araştırmalar, yakın zaman öncesine kadar ağırlıklı olarak, anıtsal yapılara ve bunların T şeklindeki sütunlarına odaklanmaktaydı. Bu durum Göbeklitepe'nin tamamen ritüel bir alan olarak yorumlanmasına da neden olmuştur. Son yıllarda geçekleşen araştırmaların odağı, alanda sayıca daha fazla olan ve T biçimli dikilitaşların olmadığı yapılara kaymıştır. Günümüzde bu yapılar konut olarak yorumlanmaktadır. Bu sayede, 1.750 yıl boyunca kesintisiz olarak süreklilik gösteren yerleşmenin Yukarı Mezopotamya'dan bilinen çağdaşı erken Neolitik döneme ait diğer yerleşimlerle karşılaştırılması da mümkün olmuştur.
Ekip ve Destekçiler

Göbeklitepe'deki bilimsel araştırmalar, Alman Araştırma Vakfı (DFG) tarafından finanse edilen disiplinler arası uzun süreli "Yukarı Mezopotamya'nın Tarihöncesi Toplumları ve Geçim Kaynakları" projesinin bir parçası olarak yürütülmektedir. Bu proje erken dönem anıtsal mimarisi, besin üretimi ve geçim stratejilerinin kökenlerini, sosyal hiyerarşiyi ve tarihöncesi inanç sistemlerini ele almaktadır. Proje, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Ludwig-Maximilians-Universität (Münih) ve Freie Universität (Berlin) araştırmacılarını ve birçok bilim insanını bir araya getirmektedir. Proje Alman Araştırma Vakfı (DFG) tarafından finanse edilmektedir.

Göbeklitepe'deki saha çalışmaları, Alaman Arkeoloji Enstitüsünün Doğu ve İstanbul Departmanları ile İstanbul Üniversitesi ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi işbirliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve desteğiyle yürütülmektedir. Göbeklitepe yerleşmesindeki araştırmalar 2021 yılı itibariyle Taş Tepeler projesinin kapsamında sürdürülmektedir.

Yazı : Lee Clare ve Jonas Breuers

Fotoğraflar : Moritz Kinzel ve Benny Waszk

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı
İstanbul Üniversitesi
Alman Arkeoloji Enstitüsü
Alman Araştırma Fonu
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Şanlıurfa Valiliği
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
Haliliye Belediyesi
Doğuş Grubu
Tastepeler Visit Information
Ziyaret Bilgileri
Yaz Dönemi
1 Nisan-24 Ekim
Çalışma Saati: 08:30-19:00
Kış Dönemi
24 Ekim-1 Nisan
Çalışma Saati: 08:30-17:00
Gişe Yaz/Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 18:30
Kış Dönemi: 16:30
Kapalı Günler: Her Gün Açık
Durum: Açık
Adres
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Haleplibahçe, 2372. Sk. No:74/1,
63200 Eyyübiye/Şanlıurfa
İletişim
Tel 1: +90 414 313 15 88
ktb-logo
Türk Hava Yoları Taş Tepeler ana sponsorudur.
ktb-logo
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı | Tüm hakkı saklıdır.